OBJAVI / Prijava
Rezultati Vaše pretrage

Izdavanje STAN NA DAN donosi zaradu

Objavio/la Shalex on 17 Oktobra, 2017
| Blog
| 0

Izdavanje nekretnine već odavno je unosan posao koji vlasnicima donosi dobru i stabilnu zaradu. Oni koji žele veći profit od onog koju donosi tradicionalno iznajmljivanje na mjesečnom nivou, sve više se odlučuju za izdavanje svojih stanova na kratak rok, popularno “stan na dan”.  Ovaj vid izdavanja je posebno popularan u većim gradovima i turističkim destinacijama.

Prema pisanju Blica, sve više vlasnika nekretnina u centralnim beogradskim zonama sele se na periferije, a svoje stanove ustupaju turistima.

Iako ovaj vid izdavanja stanova podrazumjeva više truda, brojni stanodavci koji su godinama izdavali na mjesečnom nivou prelaze na ovaj vid iznajmljivanja svojih stanova.
Za pronalaženje prenoćišta, strani i domaći turisti najviše koriste Airbnb i Booking, ali su kod domaćih gostiju sve popularniji i lokalni portali za oglašavanje.

Potražnja za stanovima i zarada tokom godine varira

Potražnja za smještajem ovog tipa varira tokom godine.  Najveća je potražnja u ljetnom periodu, kada ljudi najviše putuju kao i oko dočeka nove godine. U ostatku godine, potražnja je manja, a samim tim i zarada.

Ovaj tip smještaja je popularan u svim većim gradovima u regiji, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Banjaluci.Najveća ponuda je u Beogradu, ali ni ostali gradovi ne zaostaju mnogo, te je u svakom većem gradu regije ponuda stanova na dan velika.

Cijena smještaja zavisi od grada i lokacije na kojoj se stan nalazi. U Beogradu se cijene jednosobnih stanova kreću u prosjeku 30-40 evra po noću, a na primjer u Banjaluci su cijene niže, i one se kreću u prosjeku 30-50 KM za jednu noć.

Ako je stan lijepo namješten i na dobroj lokaciji, zarada može biti i tri puta veća od klasičnog rentanja.

Ipak ovaj vid izdavanja sa sobom nosi i više troškova. Za uspješno poslovanje, potrebno je stan lijepo namjestiti, ubaciti nov namještaj, i stan redovno održavati, po potrebi zamjeniti stvari ili renovirati. Gosti moraju da se osjaćaju udobono u stanu, da na raspolaganju imaju sitnice kao što su šamponi, toalet papir i sl.

Stan se mora rednovno čistiti, mijenjati posteljina, peškiri.

Posebno je važan dobar odnos sa gostima, dočekati ih po dogovoru, i pomoći u transportu ili obilasku grada. Većina stanodavaca pruža i prateće usluge, transporta, rentanja automobila, bicikla i sl

Pored troškova namještanja, održavanja i smještaja, stanodavci imaju i troškove oglašavanja. Za oglašavanje su najskuplji Booking i Airbnb koji uzimaju proviziju do 20% (sa većom provizijom vaš oglas će biti vidljiviji). Lokalni sajtovi su jeftiniji, a pinstan.com nudi besplatno oglašvanje. Svoj stan je moguće i samostalno promovisati na različite načine, što povećava troškove ali i šansu za izdavanje.

Brojni stanodavci poslovanje “stan na dan” obavljaju van zakonskih propisa. U Srbiji, prema pisanju blica, moguće je na više načina zakonski regulisati poslovanje stan na dan. To je osnivanje d.o.o. osnivanje preduzetničke radnje ili poslovanje kao fizičko lice posredstvom turističke agencije.

U Bosni i Hercegovini su fizička lica koja ostvaruju prihod od zakupnina, prema važećim zakonima, dužna prihod prijaviti i platiti porez na dohodak od kapitala.

Izdavanje “stan na dan” je sve popularnije,gostima pruža komforniji smještaj, veći prostor i veću privatnost, pa je veoma dobra prilika za zaradu.

Ako izdajete Vaš stan,oglas besplatno možete objaviti na pinstan.com