OBJAVI / Prijava
Rezultati Vaše pretrage

Kako pravilno fotografisati stan za izdavanje

Objavio/la Shalex on 6 Maja, 2017
| Blog
| 0

Od kvaliteta fotografija u mnogome zavisi koliko brzo ćete izdati vaš stan. Statistika u većim gradovima govori da se profesionalno fotografisani stanovi u prosjeku izdaju za 4-5 dana dok je za stanove sa lošim fotografijama potrebno nekoliko nedelja a često i duže od mjesec dana.

Kako fotografisati stan da se pokažu svi kvaliteti i da se stvori dobar utisak? Idealno bi bilo da angažujete profesionalnog fotografa za enterijer, ali ako nemate želju ni mogućnosti, evo nekoliko savjeta koji vam mogu biti od pomoći.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bez ličnih stvari

Gledajući fotografije stana potencijalnom stanaru treba da bude lako da sebe zamisli vlasnikom prostora sa fotografije. To je vrlo bitan psihološki momenat o kome se malo misli. Pred fotografisanje iz kadra obavezno skolite lične stvari, magnete sa frižidera, stvari predhodnih stanra, fotografije i postere za zidova.

Očistite stan

Pred fotografisanje obavezno očistite stan, operite zavjese, očistite prozore. Poželjno je da sklonite sve tragove boravka djece ili životinja u stanu.

Kvalitetna kamera

Pokušajte da fotografišete sa kvalitetnim foto aparatom sa što širim objektivom. Fotografišite sa sredine po visini, iste udaljenosti od plafona i od poda. Ako nemate kameru sa širokim objetivom primaknite se zidu što je više moguće.

Osvjetljenje

Fotogravišite po dnevnom svjetlu ali kada svjetlost nije previše jaka, na primjer po tumrnom danu, predveče, ili kada sunce prođe sa druge strane zgrade. Ako fotogravišete po sunčanom danu sa puno svjetlosti dobićete slike sa puno kontrasta. Možete napraviti jednu fotografiju kako svjetlost pada kroz zavjese ali neka to bude bonus fotografija. Ne slikajte prema izvoru svjetlosti jer ćete dobiti fotografiju sa jako osvjetelnim prozorima a okolni prostor će biti taman.

Perspektiva

Razmislite šta želite pokazati na fotografiji. Na njima treba da se vidi ono najvažnije. Ako u spavaćoj sobi imate veliki prozor, napravite ugao na kom će se on videti. Poradite na estetici, zategnite krevet, zatvorite wc šolju. Potrudite se da slika izgleda prirodno, zidovi treba da stoje vertikalno, a plafon i pod horizontalno.Ne fotografišite prostor odozgo ili odozdo,  izobličenje prostora dovodi do dezorjentacije i stvara nelagodnost. Ako imate kameru sa panoramskim fotografisanjem, napravite ponaramsku fotografiju ali kao dodatak osnovnim slikama.

Nedostaci

Ne skrivajte nedostake. Ako je nešto u stanu slomljeno ili oštećeno, pokažite to. Štedite vrijeme i sebi i zakupcu. Kada potencijalni zakupac stana shvati da je relanost malo drugačija od fotografija, razočarenje može neodstatak učiniti većim nego što stvarno jeste.

Ako izdajte ili prodajte stan na portalu pinstan.com možete besplatno postaviti vaš oglas.

Evo dva primjera kako ne treba fotografisati:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I na kraju evo jednog primjera kvalitetne fotografije: