OBJAVI / Prijava
Rezultati Vaše pretrage

Šta je potrebno provjeriti prije nego uzmete stan u zakup?

Objavio/la Shalex on 26 Juna, 2017
| Blog
| 0

Stan koji iznajmite ne postaje vaše vlasništvo ali postaje vaš dom, nekada na duže vrijeme. Neke nedostatke  koje otkrijete posle preseljenja možete prihvatiti, ali bolje je dobiti punu sliku prije nego što se odlučite da uzmete stan u zakup.  

U nastavku navodima osnovne stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom odluke o iznajmljivanju stana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odredite ključne kriterijume

O  ključnim kriterijuma za odabir stana treba dobro razmisliti. Često se dešava situacija kada ljudi, iznajme stan u euforiji, i tek posle zaključivanja dogovora ili preseljanja shvate da im ne odgovara lokacija stana, spratnost ili nešto treće. Poželjno je da razmotrite ključna pitanja prije finalnog pregleda stana ili donošenja odluke. Gdje se nalazi stan? Koliko je potrebno do posla? Da li se blizu nalazi infrastruktura i objekti koji su vam potrebni?

U oglasima se obično skraćuje udaljenost od centra ili vrijeme potrebno da se stigne do određene lokacije. Ako ste navikli da do posla idete 15 minuta, razmislite da li će za vas biti prihvatljivo ako se to vrijeme poveća na pola sata ili 45 minuta.

Temperatura u stanu

Ako tražite stan tokom ljetnog perioda, može se desiti da kada nastupi zima u stanu bude previše hladno. Ako je na primjer u stanu pred osnovnog grijanja vlasnik stana unio, ili predhodni stanar ostavio dodatne grijalice, to treba da bude upozorenje za vas. Ako ne volite hladnije stanove onda vjerovatno stanovi na ivici zgrade ili oni u prizemlju (sa podrumom ispod) nisu dobar izbor. Sa druge strane, stanovi na poslednjem spratu imaju često problema sa visokim temperaturama za vrijeme ljetnih mjeseci pa obavezno provjerite da li u stanu ima klima uređaj.

Miris u stanu

Prvo sa čime se susrećemo prilikom ulaska u stan je miris koji dolazi iz njega. Neprijatan miris će odbiti svakoga. Ipak treba imati u vidu da ako u stan dugo niko nije živeo vazduh može biti ustajao, i takvi neprijatni miri se mogu otkloniti provjetravanjem prostorije.

Nepoželjni gosti

 

Prisustvo insekata se obično može otkriti u početnom ispitivanju. Najvažnije je da provjerite prostor u kuhinji, oko sudopera, kupatilo i krevete.  Ukoliko primjetite zamke za insekte, možda su postavljene preventivno ali to pitajte direktno vlasnika.

Vlaga i buđ

Buđ se javlja zbog vlage i ako ste je pronašli u stanu, pripremite se na činjenicu da se ona ne može otkloniti samo čišćenjem stana.

Ako se vlaga nalazi oko prozora to vjerovatno znači da oni puštaju vodu i da ih je potrebno promjeniti. Vlaga se takođe može zadržavati u uglovima što govori o tome da ventilacija u stanu nije dobra.

I na kraju ono što je najvažnije, izgradite dobar odnos sa vlasnikom stana, jer za vrijeme korištenja stana može se svašta desiti. Najsigrunija je opcija da zaključite kvalitet ugovor za jasno definisanim pravima i obavezama.

Ukoliko tražite stan za sebe pogledajte  ponudu na našem portalu pinstan.com